Låneregler

Vi hoppas att du får mycket glädje av ditt bibliotekskort. Du kan låna böcker, film, ljudböcker, spel, tidningar och digitala medier på Gnesta bibliotek.

För att låna från biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Det är gratis att skaffa ett bibliotekskort och du kan göra det i ett formulär här på sidan. 

Ditt lånekort gäller på biblioteken i Gnesta kommun. Det är gratis att låna böcker, det enda du behöver för att få lånekort är giltig legitimation. För barn upp till 15 år måste vårdnadshavare skriva under lånekortsansökan. Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är ansvarig för alla lån som registreras på kortet och är du vårdnadshavare ansvarar du för dina barns lån. Som låntagare är du skyldig att informera dig om lånereglerna samt informera biblioteket om det är så att du byter namn eller ändrar adress.
Om du förlorar ditt lånekort be biblioteket att spärra det.

Du får ditt första lånekort gratis.
Behöver du ett nytt kort kostar det 25 kr för vuxna och 10 kr för barn.

 

Lånetid

Lånetiden är normalt 28 dagar. Du kan se när du ska lämna tillbaka på ditt lånekvitto eller genom att logga in på vår webbplats. Du kan låna om upp till tre gånger om lånen inte är reserverade. Lånetiden blir kortare om det är många reservationer eller om du lånar någonting annat än en bok. Vid fjärrlån är det biblioteket vi lånar boken ifrån som bestämmer lånetiden. Du ansvarar själv för att dina lån återlämnas i tid.

 

Reserverade böcker

Genom vår webbplats kan du ställa dig i kö till böcker du vill låna, men som inte finns inne just nu. Du får ett mail eller ett brev när boken du vill läsa finns att hämta. Tänk på att du behöver hämta ut din bok inom 7 dagar annars går den vidare till nästa person i kön.

Bokinkast

Utanför biblioteken finns ett bokinkast, där kan du lämna tillbaka dina böcker om biblioteket inte har öppet.
Är biblioteket öppet vill vi att du återlämnar böckerna i självbetjäningsautomaterna inne på biblioteket eller hos oss i informationsdisken.

 

Försenade lån

Om du lämnar tillbaka lånen för sent får du betala en förseningsavgift. Om inte lånet återlämnats efter tre påminnelser skickas en räkning och ditt lånekort spärras. Du kan låna igen när du lämnat tillbaka lånen eller betalat skulden. Anvisning om betalsätt finns på räkningen.